Majdnem minden vállalat életében nagy gondokat okoz a csökkenő budget-ek mellett az igen magas reprezentációs adó fizetési kötelezettsége.
2010-től a legtöbb vállalatot érintő könnyítés került bevezetésre, mely során az eddig számított 65% adóteher helyett csak 19% fizetendő meg, növelve ezzel az események költséghatékonyságát.
 
2009-ben a reprezentációs költségeket (üzleti vendéglátás, étel, ital, programok) 54% SZJA és 11% EHO terhelte. Bizonyos mértékig adómentes volt a reprezentáció, bár ezt szinte minden vállalat túllépte és kénytelen volt a 65%-os reprezentációs adót fizetni. 2010-től ez annyiban változik, hogy a reprezentációs költségek után értékhatártól függetlenül nem kell SZJA-t fizetni abban az esetben, ha a cég a társasági adóalapban növelő tételként veszi figyelembe. 
Ez alól egy kivétel van, ha az adott cégnek a társasági adóalap növelésre nincs lehetősége, akkor a jelenleg is hatályos szabályok szerint adózik az ilyen jellegű költségei után. (54% SZJA és ettől az évtől már 27% EHO)
 
Tekintettel arra, hogy a társasági adóalap növelésére ismeretünk szerint mind a hazai nagyvállalatok, mind pedig a multinacionális vállalatok képesek, ezért mindenképpen javasoljuk az újfajta adózási rend szerinti reprezentációs költség kalkulálását. Ezzel a módszerrel jelentős anyagi megtakarítás érhetünk el, mellyel hatékonyabbá tehetjük rendezvényeinket vagy az így felszabadult többlettel emelhetjük az eseményre szánt elemek színvonalát.
 
Nézzünk egy példát: 
Képzeljük el, hogy tervezünk egy bruttó 5.000.000 Ft-os, rendezvényre fordított költségvetésű eseményt, melynek 50%-a 2.500.000 Ft képezi a reprezentációs adó alapját.  
2009-es számokkal a reprezentációs adó mértéke így 1.625.000 Ft lett volna, az esemény összköltsége pedig 6.625.000,- Ft. 
2010-ben és a társasági adóalap emelési módszerrel kalkulálva a repiadó mértéke csak 475.000 Ft, vagyis ez azt jelenti, hogy azonos összköltségvetés esetén több, mint 1.000.000 Ft szabadul fel további rendezvényelemek igénylésére, amivel jelentősen tudjuk emelni a rendezvény fényét.
 
Reméljük, hogy ez a változás mindenki számára új lehetőségeket nyit a 2010-ben tervezett rendezvények terén!
További információért keressétek kollégáinkat, vagy látogassatok el a http://www.ado.hu/hirek.php?idx=2448 webcímre.
 
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multeam.blog.hu/api/trackback/id/tr751763566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása